5 Tips Elak Masalah Rambut Gugur Yang Serius Semasa Menyusu

Kebiasaanya apabila selepas bersalin, ramai ibu-ibu akan mengalami masalah rambut gugur. Ada sesetengahnya agak teruk, sampai terasa rambut nipis dan gugur dalam jumlah yang banyak terutama selepas mandi dan menyikat rambut. Saya pun turut mengalami masalah rambut gugur yang teruk sebelum ni, fobia pun ada jika lihat rambut yang gugur di lantai. Tips-Elak-Rambut-Gugur

Kenapa ye rambut gugur ? Adakah ia normal ? Sebenarnya terjadinya rambut gugur kerana perubahan hormon ibu selepas bersalin seperti paras estrogen dalam badan akan menurun. Ini kerana semasa hamil rambut berada dalam fasa berehat. Selepas fasa berehat biasanya dalam 3 bulan, rambut akan mula gugur.

Jom kita lihat perkongsian Puan Maria Awi yang turut mengalami masalah rambut gugur.

Rambut Gugur Merimaskan, Terutama Wanita Bertudung Ini… from iReach HD on Vimeo.

Semoga perkongsian di atas, dapat membantu ibu-ibu diluar sana yang turut mengalami masalah rambut gugur ni. Rambut gugur bukan masalah pada ibu menyusu, ibu hamil atau ibu selepas bersalin sahaja. Individu yang mengambil ubat-ubatan yang kerap, pengidap thyroid, penyakit auto-immune, faktor genetik, kurang tidur dan selalu stress juga boleh menyebabkan rambut gugur. Jadi pemakanan yang seimbang sangat membantu mengurangkan masalah rambut gugur ni.

Jom kita tengok 5 tips panduan pemakanan elak rambut gugur.

1. Makanan Laut

2. Sayur Bayam

3. Kuning Telur

4. Kekacang

5. Daging Merah

Semua jenis makanan ini adalah makanan yang tinggi zinc.  Tahap resapan zink adalah antara 20%-30% sahaja dari makanan yang di ambil, ia bergantung kepada kualiti sumber zink tersebut. Jadi amatlah penting pengambilan zink yang berkualiti dan selamat.

Jadi penjagaan rambut yang rapi sangat penting untuk kita tampil berkeyakinan. Selain itu, saya juga mengamalkan suplemen tambahan untuk rambut gugur selain daripada sumber makanan di atas untuk membantu penyerapan zink yang optimum khususnya untuk rambut yang lebih sihat dan bermaya.

Semoga bermanfaat.

Salam sayang dari momcantik 🙂

sid 910071| hadyla.rose@yahoo.com | momcantik.wordpress.com | 012.3398734 | SID :910071 |

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s